Cykl zajęć wykładowo-warsztatowych w Wodzisławskim Uniwersytecie Trzeciego Wieku

WARSZTATY PROFILAKTYKI ZDROWOTNEJ odbywają się w pięknej sali wykładowej zrewitalizowanego Dworca PKP w Wodzisławiu Śląskim

  1. Demencja – nasz problem

Prawdopodobieństwo chorób otępiennych lub inaczej demencji wzrasta wraz z wiekiem. Choruje już jedna na 14 osób w wieku ponad 65 lat, a w grupie 80 plus – już jedna na sześć. Szacuje się, że w Polsce na choroby otępienne choruje ponad pół miliona osób, a na całym świecie ponad 50 milionów. Epidemiolodzy spekulują, że na przestrzeni następnych czterech dekad częstość ich występowania może wzrosnąć aż trzykrotnie. Pokazujemy metody zapobiegania niektórym typom demencji (demencji naczyniopochodnej) i ćwiczenia dzięki którym przebieg innych otępień będzie wolniejszy.

  1. Mózg – najdoskonalsza maszyna we wszechświecie.
  2. Demencja nie wybiera – alzheimer, otępienie z ciałami Lewy’ego i demencja czołowo – skroniowa w świecie kultury i polityki.
  3. Klasyczne objawy demencji na przykładzie filmu „Ojciec” Floriana Zellera
  4. Czy najnowsze leki dają nadzieję na wyleczenie?
  5. Jak postępować z osobą chorą.

Część praktyczna: Testy pozwalające wykryć demencję: test zegara i MMSE. Trening pamięci seniora – ćwiczenia na pamięć prospektywną i retrospektywną; wzrokową, językową i roboczą; krótkotrwałą i długotrwałą.

W stawie ruch – choroby stawów

Problemy stawów i kręgosłupa, choć często bagatelizowane, mogą prowadzić do poważnych chorób, uniemożliwiających seniorowi samodzielne poruszanie się. By zapobiec występowaniu chorób stawów, ogromną rolę odgrywa kontrolowanie masy, zdrowa dieta i niezbędna aktywność fizyczna. Nie bez znaczenia jest też prawidłowe odciążanie stawów już dotkniętych chorobą.

  1. Przyczyny chorób stawów
  2. Rodzaje chorób stawów: RZS, dna moczanowa, choroby zwyrodnieniowe.
  3. Profilaktyka chorób stawów: dieta i ruch.
  4. Jak walczyć z bólem

Część praktyczna: Pomiar stężenia kwasu moczowego we krwi włośniczkowej. Ćwiczenia dla seniorów pozwalające zmniejszyć ból kręgosłupa i stawów.

Nie tylko szkiełko i oko – problemy ze wzrokiem

Narząd wzroku w starszym wieku może zostać dotknięty takimi chorobami jak zaćma, którą można skutecznie leczyć; jaskra i zwyrodnienie plamki żółtej, którym można z powodzeniem przeciwdziałać. Wykład uzupełniamy o analizę iluzji optycznych.

  1. Jak oszukuje nas mózg? – kłopot z interpretacją obrazów.
  2. Jak były wykorzystywane iluzje optyczne na przestrzeni wieków?
  3. Oko – mały, ale skomplikowany aparat.
  4. Zaćma, jaskra i zwyrodnienie plamki żółtej, czyli świat okiem seniora.
  5. Profilaktyka chorób oczu naprawdę istnieje.

Część praktyczna: Interpretacja klasycznych iluzji optycznych i tych nieco mniej standardowych – dyskusja moderowana. Testy pozwalające wykryć zwyrodnienie plamki żółtej. Diagnostyka daltonizmu.

„Miej serce i patrzaj w serce” – profilaktyka układu sercowo-naczyniowego I

  1. Nadciśnienie i arytmia – przyczyny, skutki i metody pomiaru.

Część praktyczna: nauka pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, tętna, diagnozowanie arytmii.

2. Dlaczego cukrzyca jest śmiertelnie groźna? – mechanizmy powstawania, powikłania, zapobieganie i leczenie.

Część praktyczna: samodzielny pomiar poziomu glukozy we krwi (glukometr do indywidualnego użytku).

„Miej serce i patrzaj w serce” – profilaktyka układu sercowo-naczyniowego II

  1. Zawał i udar – jak postępować w obliczu zagrożenia życia?

Część praktyczna: wybieranie prawidłowych sposobów postępowania z osobą przechodzącą zawał i udar. Pierwsza pomoc po zatrzymaniu krążenia. Szacowanie ryzyka chorób sercowo – naczyniowych przy pomocy kwestionariusza SCORE.

Jedz z głową, czyli dieta seniora.

  1. Co i jak jeść, żeby nie doprowadzić do otyłości, chorób serca i nowotworów.
  2. Błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe – dlaczego są niezbędne?
  3. Cukier i tłuszcze trans – bezwzględni zabójcy.
  4. Planowanie posiłków – krótki przewodnik.

Część praktyczna: Oznaczanie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie, układanie nowej piramidy zdrowego żywienia. Przygotowywanie zdrowych, zbilansowanych przekąsek i napojów z dokładną analizą ich składu.